Je arts, je verpleegkundige en een diëtist kunnen je niet zomaar vertellen wat je wel of niet kunt eten. Bekend is dat een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende regelmaat minder klachten geeft dan een ongezonde voeding waarbij je regelmatig maaltijden overslaat. Maar verder is er geen algemene richtlijn. Met vallen en opstaan kun je er wel achter komen welke manier van eten voor jouw lichaam werkt. Ook de hoeveelheid klachten die je hebt, kan van invloed zijn op hoe je reageert op wat je binnen krijgt. Dat maakt het niet makkelijker. Probeer er je eigen weg in te vinden, hiervoor kun je het IBD-voedingslogboek gebruiken.
Print het logboek uit en leg het op een voor jou handige plek, bijvoorbeeld in de keuken. Zorg in ieder geval dat je het bij de hand hebt als je gaat eten of net gegeten hebt. Houd vervolgens bij wat je op een dag eet. Ontbijt je op maandagochtend bijvoorbeeld met yoghurt en muesli, vul dit dan in de kolom ‘ontbijt’ in van rij ‘maandag’. Zo kun je per dag je ontbijt, lunch en avondeten invullen. Vergeet ook niet je tussendoortjes van die dag te noteren.
Tip: neem je ingevulde logboek mee naar je diëtist of verpleegkundige om het samen te bespreken.
Bij elk vakje zie je ook een leeg cirkeltje staan, waarin je een smiley kunt tekenen. Op de eerste pagina van het logboek zie je hier voorbeelden van:
Natuurlijk kun je ook andere smileys gebruiken als die beter bij jouw gevoel passen. Zo zie je precies na welke maaltijden of tussendoortjes je klachten hebt gekregen. Wellicht ontdek je hier na verloop van tijd een bepaald patroon in. Als je bijvoorbeeld altijd klachten krijgt na het eten van pindakaas, is dat misschien een product dat je beter kunt laten staan. Dat kun je dan gaan uitproberen.
Onder het kopje ‘klachten/bijzonderheden’ kun je beschrijven welke klachten je hebt gehad. Ook kun je hier opschrijven of er andere zaken zijn die misschien invloed hebben op hoe je je voelt. Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen of last van stress? Vul dat hier dan ook in.
Als je een diëtist bezoekt, kun je je voedingslogboek meenemen. Samen ontdek je misschien makkelijker welke producten jou wel en niet bevallen. Een diëtist kun je bezoeken als je vragen hebt over je voeding, maar er zijn meer situaties waarbij een afspraak nuttig kan zijn: