Voedingslogboek bij chronische darmaandoeningen

Elk lichaam is anders en niet iedereen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn reageert hetzelfde op eten; er is dan ook geen algemene richtlijn voor wat je het beste wel of niet kunt eten. Maar je kunt wel uitzoeken hoe je reageert op verschillende producten en wat regelmatig eten met je doet. Het IBD-voedingslogboek is een hulpmiddel om te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet.

Je arts, je verpleegkundige en een diëtist kunnen je niet zomaar vertellen wat je wel of niet kunt eten. Bekend is dat een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende regelmaat minder klachten geeft dan een ongezonde voeding waarbij je regelmatig maaltijden overslaat. Maar verder is er geen algemene richtlijn. Met vallen en opstaan kun je er wel achter komen welke manier van eten voor jouw lichaam werkt. Ook de hoeveelheid klachten die je hebt, kan van invloed zijn op hoe je reageert op wat je binnen krijgt. Dat maakt het niet makkelijker. Probeer er je eigen weg in te vinden, hiervoor kun je het IBD-voedingslogboek gebruiken.

Download het voedingslogboek

Hoe gebruik je het IBD-voedingslogboek?

Print het logboek uit en leg het op een voor jou handige plek, bijvoorbeeld in de keuken. Zorg in ieder geval dat je het bij de hand hebt als je gaat eten of net gegeten hebt. Houd vervolgens bij wat je op een dag eet. Ontbijt je op maandagochtend bijvoorbeeld met yoghurt en muesli, vul dit dan in de kolom ‘ontbijt’ in van rij ‘maandag’. Zo kun je per dag je ontbijt, lunch en avondeten invullen. Vergeet ook niet je tussendoortjes van die dag te noteren.

Tip: neem je ingevulde logboek mee naar je diëtist of verpleegkundige om het samen te bespreken.

Gebruik van de smiley

Bij elk vakje zie je ook een leeg cirkeltje staan, waarin je een smiley kunt tekenen. Op de eerste pagina van het logboek zie je hier voorbeelden van:

  • Heb je geen klachten na het eten, dan teken je een lachende smiley
  • Voel je je niet super, maar heb je ook niet echt klachten? Dan is de smiley neutraal
  • Heb je juist veel klachten, dan is de smiley niet blij

Natuurlijk kun je ook andere smileys gebruiken als die beter bij jouw gevoel passen. Zo zie je precies na welke maaltijden of tussendoortjes je klachten hebt gekregen. Wellicht ontdek je hier na verloop van tijd een bepaald patroon in. Als je bijvoorbeeld altijd klachten krijgt na het eten van pindakaas, is dat misschien een product dat je beter kunt laten staan. Dat kun je dan gaan uitproberen.

Klachten en bijzonderheden

Onder het kopje ‘klachten/bijzonderheden’ kun je beschrijven welke klachten je hebt gehad. Ook kun je hier opschrijven of er andere zaken zijn die misschien invloed hebben op hoe je je voelt. Heb je bijvoorbeeld slecht geslapen of last van stress? Vul dat hier dan ook in.

Naar een diëtist

Als je een diëtist bezoekt, kun je je voedingslogboek meenemen. Samen ontdek je misschien makkelijker welke producten jou wel en niet bevallen. Een diëtist kun je bezoeken als je vragen hebt over je voeding, maar er zijn meer situaties waarbij een afspraak nuttig kan zijn:

  • Als de ziekteverschijnselen verergeren, kun je te maken krijgen met ongewenst gewichtsverlies. Een diëtist kan je dan een eiwit- en energierijke voeding adviseren
  • Bij colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kun je ook last krijgen van complicaties als lactose-intolerantie. Je lichaam verdraagt melksuikers dan minder goed. Een diëtist kan je hierin adviseren
  • Als de darmwand ontstoken is, is het voor je lichaam moeilijker om voedingsstoffen als vitamines en mineralen op te nemen. Ook door diarree, bloedverlies, sommige medicijnen en minder eetlust kan een tekort ontstaan. Een diëtist kan kijken of een aanvulling of voedingsadviezen nodig zijn
  • Als sonde- of drinkvoeding nodig is
  • Bij een stoma
  • Bij een vettige diarree

Gerelateerde artikelen