Buiten de deur eten

Voel jij je ook op je best als je gezond en gevarieerd eet? Waarschijnlijk hou je thuis al zoveel mogelijk rekening met een voeding waar jij je goed bij voelt. Maar dat is niet altijd even makkelijk, zeker niet als je buiten de deur eet en toch wilt genieten. We vroegen aan de ‘Wij hebben IBD Community’ hoe zij omgaan met eten buiten de deur. *

In een restaurant

Eten in een restaurant is voor de meeste mensen een leuk uitje. Gezellig bijkletsen met vrienden of familie onder het genot van een hapje en een drankje. En nog beter: je hoeft de afwas niet te doen. Genieten dus. Tenminste, als je na afloop geen vervelende darmklachten krijgt… Als je colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn hebt, kun je met een aantal tips, die we verzamelden uit de IBD community, rekening houden.

Zelf het restaurant kiezen

Als het uitkomt, kies dan zelf het restaurant uit. Online reviews en de informatie op de website geven je alvast een eerste indruk. Is het er bijvoorbeeld, volgens de reviews, goed gesteld met de hygiëne? Een online menukaart geeft je een indruk van de ingrediënten die gebruikt worden en of er glutenvrije, vegetarische of veganistische opties zijn. Twijfel je over een gerecht? Bel het restaurant dan bijvoorbeeld even op om te vragen of ze voor jou geschikte gerechten hebben of iets speciaal voor jou kunnen aanpassen. En natuurlijk kun je ook voor een restaurant kiezen dat je al kent en dat eerder goed bevallen is.

Bestellen in het restaurant

Met een goede voorbereiding hoef je je op de dag zelf minder zorgen te maken en kun je meer genieten. Als je de menukaart thuis op je gemak al bekeken hebt, hoef je eenmaal in het restaurant niet nog naar informatie te zoeken en keuzes te maken. Als je eerder in het restaurant geweest bent en nu een gerecht bestelt dat je al kent, kan dat ook rust geven. Heb je toch nog vragen over het eten? Stel ze dan gewoon aan de ober. Meestal is het bijvoorbeeld mogelijk om de saus in een apart schaaltje te krijgen, zodat je zelf de hoeveelheid kunt bepalen.

En verder…

 • Heb je speciale dieetwensen? Laat dit dan van tevoren weten. Deel je wensen niet alleen met je vrienden of familie aan tafel, maar ook met het restaurant.
 • Check meteen bij binnenkomst waar het toilet is. Mocht het nodig zijn, dan hoef je niet eerst te zoeken waar je moet zijn.
 • Blijf niet te lang natafelen na het eten. Als je naar het toilet moet, is het vaak fijner als dit thuis kan.
 • Voel je vooral niet verplicht om je bord leeg te eten.

In het buitenland

Als je naar het buitenland gaat, krijg je vaak te maken met andere culturen en eetgewoonten. Dat kan juist zorgen voor een echt vakantiegevoel, maar het voor jou ook moeilijk maken. Vaak zijn de porties anders dan we hier in Nederland gewend zijn en worden andere ingrediënten gebruikt. Doordat je de taal misschien niet (vloeiend) spreekt, kan het ook lastig zijn om je dieetwensen duidelijk te maken of vragen te stellen. Toch hoeft colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn een vakantie naar het buitenland zeker niet in de weg te staan. De volgende tips helpen je al op weg:

 • Zorg dat je goed voorbereid bent door het volgende sowieso mee te nemen:
  • je Medisch Toiletpas, als je die hebt;
  • een lijst met ingrediënten of producten die je niet eet (in de lokale taal);
  • eigen houdbaar voedsel van thuis, zoals muesli en gezonde snacks.
 • Check thuis alvast waar de lokale supermarkten zijn, welke restaurants er in de buurt van je hotel of camping zijn en of er een ziekenhuis in de buurt is. Op internet kun je vaak al veel informatie vinden. Als je vragen hebt, kun je deze via sociale media of een forum als ‘Around the Globe’ stellen.
 • Ga je uit eten in een restaurant? Dan kun je natuurlijk bovenstaande tips voor een restaurant in Nederland gebruiken.
 • Let de dagen voor je vertrek extra goed op je gezondheid. Zo begin je fit aan de reis.

Etentje bij iemand thuis

In een restaurant kun je zelf kiezen tussen verschillende gerechten van de menukaart. Maar als je bij iemand thuis gaat eten, krijgt iedereen meestal hetzelfde. Daarom is het belangrijk om degene bij wie je gaat eten van tevoren duidelijk te laten weten of je speciale dieetwensen hebt. Misschien vindt hij of zij het lastig om bepaalde ingrediënten niet te gebruiken, zeker als er nog meer mensen zijn met dieetwensen. Van tevoren overleggen kan jullie dan allebei helpen. Een aantal tips:

 • Licht de gastvrouw of gastheer ruim van tevoren in over speciale wensen die je hebt.
 • Neem de tijd om uit te leggen waarom je sommige producten niet eet. Zo zorg je ervoor dat anderen jouw situatie begrijpen en ook echt rekening houden met je wensen.
 • Soms krijg je vragen over jouw eetpatroon, vaak uit interesse of nieuwsgierigheid. Zeg het dan als je hier liever niet de hele tijd over praat.
 • Laat je niet overhalen om toch iets te eten dat je eigenlijk niet wil eten.
 • Als je een ingrediënt niet kent, vraag dan wat het precies is, of zoek het op via Google.
 • Heb je lekkere recepten die voor jou werken? Wellicht maak je de gastheer of gastvrouw hier blij mee.

Wil je toch zelf de controle houden over wat je eet? Nodig je vrienden dan uit bij jou thuis.

Anderen over voeding & colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn

Ik check altijd even waar de toiletten zijn.
SimonW was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

Als we uit eten gaan, bekijk ik het restaurant van tevoren en bekijk ik de menukaart voor iets passends. En anders mail ik het restaurant of er iets passends mogelijk is.
Tanja10 was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft colitis ulcerosa

Vertrouw je het niet, dan niet opeten. Als men al niet zegt wat in het eten verwerkt is, vraag het dan gewoon. Niet moeilijk over doen. Het is jouw lichaam en jouw last.
Radboud was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

Gisteren bij een hele goede vrienden gegeten. Zij weten van mijn aandoening, maar toch heeft de vriendin nog even gebeld of ik wel asperges kon hebben.
Ashwin was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

Mijn collega’s weten van mijn haat-liefde verhouding met eten, dus gaan we bij speciale gelegenheden altijd naar hetzelfde lunchcafé. Een dag van tevoren check ik nog even hun website om te zien of de menukaart nog hetzelfde is.
Sabineabb was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft colitis ulcerosa

Ik heb veel gereisd naar exotische landen en ik moet zeggen dat ik in die landen veel minder last heb van het eten dan hier in West-Europa.
Brei was deelnemer van de online community ‘Wij hebben IBD’ en heeft de ziekte van Crohn

* Over de IBD Community

De ‘Wij hebben IBD Community’ is een besloten groep voor IBD-patiënten. In deze online community kunnen zij meedenken over oplossingen voor situaties waar ze als patiënt tegenaan lopen, zoals vermoeidheid, voeding of gevolgen voor studie of werk

Referenties:
Voedingscentrum. Colitis ulcerosa. Opgehaald op 30 april 2019

Gerelateerde artikelen