Klachten bij de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn kan in het hele spijsverteringskanaal optreden. Naast de klachten die in de darmen kunnen optreden, kunnen er dus ook klachten ontstaan in de mond, slokdarm of maag. De ontstekingen die bij de ziekte van Crohn ontstaan, kunnen verschillende klachten geven. Veel mensen met Crohn kennen tijden waarin de darmontstekingen vaker en heviger optreden (dit worden opvlammingen genoemd). En ze kennen ook tijden waarin de ontstekingen minder aanwezig zijn (dit zijn periodes van remissie).

Vaak voorkomende symptomen bij Crohn

Meestal ontstaan de ontstekingen bij de ziekte van Crohn bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. De eerste symptomen van de ziekte zijn dan ook vaak pijn rechtsonder in de buik en diarree. Vaak zal de pijn na een toiletbezoek minder zijn. Ook buikpijn, gewichtsverlies, bloed en slijm bij de ontlasting kunnen voorkomen.

Symptomen die niet direct met de darmen te maken hebben

Sommige symptomen hebben niet direct met de darmen te maken, zoals ontstekingen van gewrichten, ontstekingen van de ogen of ontstekingen aan de huid.

Ontwikkeling van de ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn wisselen opvlammingen en periodes van remissie elkaar af. Tijdens een opvlamming is de darmziekte actief en is de darmwand ontstoken. Dit kan pijn veroorzaken. Bij een periode van remissie is de ziekte rustig en zijn er weinig tot geen klachten. Met medicatie kun je proberen opvlammingen bij de ziekte van Crohn zoveel mogelijk tegen te gaan en de ziekte rustig te houden. Zo verminder je de kans op complicaties.

Complicaties bij de ziekte van Crohn

Bij de ziekte van Crohn kunnen verschillende complicaties optreden. De een krijgt hier meer en vaker mee te maken dan de ander. De kans op complicaties is groter als je veel heftige symptomen hebt en de ziekte al lang duurt. Voorbeelden van complicaties die op kunnen treden:

  • Fistels
  • Vernauwingen in de darm
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Huidafwijkingen
  • Oogaandoeningen

Klik hier voor een uitgebreid overzicht van mogelijke complicaties

Gerelateerde artikelen