TNFα-remmers bij perianale fistels

‹ Terug naar behandelmogelijkheden

Wat is het?

TNFα-remmende (blokkerende) middelen horen bij de biologische geneesmiddelen, ook wel biologicals genoemd. Biologisch betekent dat de werkzame stof wordt gemaakt in levende cellen. Tumor Necrosis Factor alfa (TNFα) is een eiwit dat onder meer een belangrijke rol speelt bij ontstekingen.

Hoe werkt het?

TNFα-remmers binden aan het TNFα-eiwit. Dat voorkomt de aanmaak en vermeerdering van immuuncellen. Ook zorgt het ervoor dat er minder immuuncellen naar de plaats van ontsteking komen. Hierdoor vermindert de ontsteking.

Voor wie is het bedoeld?

TNFα-remmers kunnen worden voorgeschreven aan patiënten met de ziekte van Crohn die perianale fistels hebben. Eerst worden de fistels door de chirurg gedraineerd en schoon gemaakt.


Meestal worden TNFα-remmers gecombineerd met antibiotica of immunosuppressivaTNFα-remmers worden ook gebruikt bij matige tot ernstige colitis ulcerosa of ziekte van Crohn. Het doel is de ontsteking te onderdrukken en de ziekte onder controle te houden. Ze worden voorgeschreven als andere behandelingen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven. TNFα-remmers kunnen effect hebben op ontstekingen in het hele lichaam. Daarom worden ze ook voorgeschreven bij ontstekingen aan andere weefsels en organen, waaronder gewrichten en huid.

In welke vorm is het beschikbaar?

  • Als infuus
  • Als zelfinjectie onder de huid (subcutaan)

TNFα-remmende middelen die geregistreerd zijn voor de behandeling van perianale fistels:

  • infliximab

Overige informatie

Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van TNFα-remmende middelen staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

 

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende behandelingen van perianale fistels bij de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

 

Referenties:

  1. Gionchetti P et al. 3rd European Evidence-based Consensus on the Diagnosis and Management of Crohn’s Disease 2016: Part 2: Surgical Management and Special Situations. Journal of Crohn's and Colitis, 2017, 135–149.

  2. De Mattos, et al. Mediators Inflamm. 2015;493012.

  3. Farmacotherapeutisch Kompas. 2017.

  4. Chowers, et al. J Crohn’s Colitis. 2010;4:367-376.

  5. CBO- Richtlijn Diagnostiek en behandeling van inflammatoire darmziekten bij volwassenen, NVMDL 2009.

  6. Gecse KB, Bemelman W, Kamm MA, et al. Gut 2014;63:1381–1392.

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen