Tips voor de mensen in je omgeving

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische ziektes die helaas niet meer over gaan. Niet alleen voor jou kunnen er dingen veranderen in je dagelijks leven, ook je partner, familie en vrienden kunnen te maken krijgen met de gevolgen van je ziekte. Wat precies die gevolgen zijn van de darmziekte op het dagelijks leven, verschilt per persoon. Voor de één neemt het een groot deel van het dagelijks leven in beslag, terwijl de ander er nauwelijks iets van merkt. Ook kan het verschil maken of je ziekte actief is of niet.
Bespreek met je partner, familieleden en vrienden dat het altijd goed is als zij zich verdiepen in de darmziekte. Het kan ze helpen om de ziekte en de gevolgen ervan beter te begrijpen. Onderstaande tips en adviezen kunnen je helpen om jouw situatie met anderen te bespreken.

De invloed op de mensen in je omgeving

Het hebben van een chronische ziekte heeft ook gevolgen voor de mensen om je heen. Het is dus ook heel begrijpelijk dat mensen in jouw omgeving vragen hebben.

De symptomen van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn kunnen invloed hebben op jouw manier van leven. Soms zijn thuis, op school/het werk, tijdens sporten of op vakantie aanpassingen nodig of moet je ergens rekening mee houden. Als je medicijnen gebruikt, kun je je hierdoor anders voelen. Je kunt bijvoorbeeld sneller geprikkeld zijn, of last hebben van depressiviteit of lusteloosheid. Het is belangrijk om dit te beseffen en je hierop voor te bereiden. Vertel ook de mensen in je omgeving dat dit bijwerkingen van de medicijnen kunnen zijn.

Hulp bieden aan iemand met een chronische darmziekte

Als partner, familie of vriend van iemand met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn kun je steun bieden. Dit kan bijvoorbeeld door begrip te tonen als hij of zij vermoeid is en daarom een afspraak afzegt of niet aan bepaalde taken toekomt. Ook kun je helpen door erop te letten dat hij of zij de medicijnen op de juiste tijden inneemt, op tijd rust neemt of de weekplanner invult. Daarnaast helpt het als je een luisterend oor biedt, mee gaat naar doktersafspraken of juist voor afleiding zorgt door bijvoorbeeld samen een wandeling te maken.

Als iemand met een darmziekte open met je kan praten over de ziekte, heeft die persoon waarschijnlijk minder moeite om het verhaal te vertellen, zijn of haar grenzen aan te geven en eventueel om hulp te vragen. Goed om te onthouden: de persoon met een darmziekte heeft niet alleen de ziekte, hij/zij wil ook gewoon heel graag zichzelf zijn.  De patiëntenvereniging Crohn & Colitis NL staat ook voor naasten van mensen met een chronische darmziekte klaar met een luisterend oor of advies.

Met een positieve houding en door voor iemand klaar te staan, kun je een enorme steun zijn.

Gerelateerde artikelen