TNFα-remmers (TNFα antagonisten)

Wat is het?

TNFα-remmers horen bij de biologische geneesmiddelen, ook wel biologicals genoemd. Biologisch betekent dat de werkzame stof wordt gemaakt in levende cellen. Het zijn zogenoemde monoklonale antilichamen. Dat zijn eiwitten die specifieke structuren in het lichaam (antigenen) herkennen en daaraan binden.
Tumor Necrosis Factor alfa (TNFα) is een eiwit dat onder meer een belangrijke rol speelt bij ontstekingen.

Hoe werkt het?

TNFα-remmers binden aan het TNFα-eiwit. Dat voorkomt de aanmaak en vermeerdering van immuuncellen. Ook zorgt het ervoor dat er minder immuuncellen naar de plaats van de ontsteking komen. Hierdoor vermindert de ontsteking.

Voor wie is het bedoeld?

TNFα-remmers worden gebruikt bij matige tot ernstige colitis ulcerosa of ziekte van Crohn. Het doel is de ontsteking te onderdrukken en de ziekte onder controle te houden. Ze worden voorgeschreven als andere behandelingen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven. TNFα-remmers kunnen effect hebben op ontstekingen in het hele lichaam. Daarom worden ze ook voorgeschreven bij ontstekingen aan andere weefsels en organen, waaronder gewrichten en huid.

In welke vorm is het beschikbaar?

  • Als infuus
  • Als zelfinjectie onder de huid (subcutaan)

Bij de TNFα-remmers horen:

  • infliximab
  • adalimumab
  • golimumab

Overige informatie

Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van TNFα-remmers staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende medicijnen voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie, bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

Bron

Farmacotherapeutisch Kompas - https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen