Operatie bij colitis ulcerosa

Soms kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld als de medicatie niet voldoende werkt, als je vaker vernauwingen of afsluitingen in je darm hebt of als voeding niet voldoende wordt opgenomen. Een operatie kan ervoor zorgen dat de klachten verminderen en ook het risico op complicaties wordt zo kleiner.

Tijdens de dikke darmoperatie

Bij een operatie wordt het ontstoken deel van de dikke darm verwijderd. Het kan ook voorkomen dat de gehele dikke darm en de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm) verwijderd worden. De endeldarm wordt ook wel rectum genoemd en is de opslagruimte voordat de ontlasting je lichaam verlaat. Als de gehele dikke darm en de endeldarm verwijderd worden, mis je de opslagruimte. Van een stuk van de dunne darm kan dan tijdens de operatie een reservoir voor ontlasting gemaakt worden (een zogenaamde pouch, waar je zo meer over kunt lezen).

Een stoma bij colitis ulcerosa

Soms kan het nodig zijn om (tijdelijk) een stoma aan te leggen. Dit is een kunstmatige uitgang van de darm die op de buikwand wordt aangelegd. De ontlasting verlaat dan niet meer via de anus, maar via de stoma op de buikwand je lichaam. Om de ontlasting via de stoma op te vangen, wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd stomazakje dat op je buik rond de stoma bevestigd wordt. Dit zakje moet je regelmatig (zelf) vervangen.

Wat is een pouch?

Bij mensen bij wie de gehele dikke darm verwijderd moet worden, wordt soms een pouch geplaatst. Een pouch is een kunstmatig reservoir dat de functie van de endeldarm overneemt. In de pouch wordt de ontlasting opgeslagen en als de pouch vol is, ga je naar het toilet. Goed om je te realiseren: in de dikke darm wordt de ontlasting ingedikt. Als jouw dikke darm verwijderd is, blijft je ontlasting daardoor dun. Met medicijnen kan de ontlasting alsnog worden verdikt.
Gerelateerde artikelen