Lokale stamceltherapie bij perianale fistels

‹ Terug naar behandelmogelijkheden

Wat is het?

Stamcellen zijn cellen die in verschillende soorten lichaamsweefsel kunnen veranderen. Ze kunnen daardoor helpen om kapot weefsel te herstellen. Het doel is de ontsteking te laten afnemen, wat de kans vergroot op genezing van de fistels.

Hoe werkt het?

Bij de behandeling van perianale fistels met lokale stamceltherapie wordt een bepaald type stamcel gebruikt: zogenoemde mesenchymale stamcellen. Dit zijn volwassen stamcellen die zich kunnen delen tot vet-, bot-, kraakbeen- of spierweefselcellen. Ook hebben deze stamcellen een andere belangrijke eigenschap: ze kunnen invloed hebben op het immuunsysteem. Deze stamcellen zitten onder meer in het beenmerg, bloed en vetweefsel. Bij lokale stamceltherapie worden stamcellen uit vetweefsel gebruikt. Deze stamcellen worden onder verdoving door een ervaren chirurg dichtbij de perianale fistels (lokaal) geïnjecteerd.

Voor wie is het bedoeld?

Als andere behandelingen bij complexe fistels bij de ziekte van Crohn niet werken, kan er gekeken worden of een behandeling met stamcellen gegeven kan worden.
Stamcellen worden ook gebruikt bij andere inflammatoire ziekten (ziekten waarbij het immuunsysteem niet goed werkt), stofwisselingsziekten, degeneratieve ziekten (zoals reuma) en kanker.

In welke vorm is stamceltherapie beschikbaar?

Als (inwendige) injectie.

Lokale stamceltherapie die geregistreerd is voor de behandeling van perianale fistels:

  • darvadstrocel

Overige informatie

Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van lokale stamceltherapie staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

 

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende behandelingen van perianale fistels bij de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

 

Referentie:

  1. EMEA/CHMP/410869/2006

  2. Lopez N, et al. Expert Rev Gastroenterol Hepatol. 2019;13:563-77

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen