JAK-remmers

Wat is het?

JAK-remmers zijn medicijnen die de activiteit van bepaalde enzymen in het lichaam remmen. Het gaat om zogenoemde janus-kinasen (JAK). Deze enzymen zijn betrokken bij ontstekingen en immuunreacties.

Hoe werkt het?

Immuuncellen geven signalen door via bepaalde eiwitten: boodschapper-eiwitten. Janus-kinasen zijn nodig bij deze signaaloverdracht en houden zo ontstekingen in stand. JAK-remmers remmen janus-kinasen. Daardoor verzwakt de signaaloverdracht van de boodschapper-eiwitten en neemt de immuun- en ontstekingsreactie af.

Voor wie is het bedoeld?

JAK-remmers worden gebruikt bij matige tot ernstige colitis ulcerosa. Het doel is de ontsteking te onderdrukken en de ziekte onder controle te houden. Ze worden voorgeschreven als andere behandelingen onvoldoende werken of te veel bijwerkingen geven. JAK-remmers kunnen invloed hebben op ontstekingen op meerdere plekken in het lichaam. Daarom worden ze ook voorgeschreven bij ontstekingen aan andere weefsels en organen, waaronder gewrichten en de huid.

In welke vorm is het beschikbaar?

  • Als tablet bij start van de behandeling en voor de onderhoudsbehandeling

Bij de JAK-remmers hoort:

  • tofacitinib

Overige informatie

Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van JAK-remmers staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende medicijnen voor de behandeling van colitis ulcerosa, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie, bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

Bron

Farmacotherapeutisch Kompas - https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen