5-ASA preparaten

Wat is het?

De 5-ASA preparaten zijn medicijnen die plaatselijk de ontsteking in het darmslijmvlies remmen. Ze zijn genoemd naar het werkzame bestanddeel ‘5-aminosalicylzuur’.

Hoe werkt het?

Het is niet precies bekend hoe 5-ASA preparaten werken. Bij het ontstekingsproces zijn eiwitten betrokken, die ook koorts en pijn kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk remmen 5-ASA preparaten de aanmaak van deze eiwitten en zorgen ze ervoor dat er minder immuuncellen naar de plek van de ontsteking komen.

 

Voor wie is het bedoeld?

De 5-ASA preparaten zijn bedoeld voor mensen met een lichte tot matige ontsteking van de darm. Zij kunnen 5-ASA preparaten gebruiken om actieve ziekte te onderdrukken of om de ziekte onder controle te houden.

In welke vorm is het beschikbaar?

  • Als tablet, capsule of korrels (deze worden via de mond – oraal - ingenomen)
  • Als zetpil of klysma (deze worden via de anus – rectaal- toegediend)

Bij de 5-ASA-preparaten horen:

  • mesalazine
  • sulfasalazine
  • olsalazine

Overige informatie

Meer informatie over het gebruik en de bijwerkingen van 5-ASA preparaten staat in de bijsluiter. Die kun je vinden op de website van het college ter beoordeling van geneesmiddelen CBG-MEB.

Disclaimer:
Deze informatie geeft een algemeen overzicht van de verschillende medicijnen voor de behandeling van colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, en is mogelijk niet volledig. Welke behandeling het beste past bij jouw situatie, bepaal je samen met je arts. Bespreek eventuele vragen of klachten over je behandeling of medicijnen altijd met je arts.

Bron

Farmacotherapeutisch Kompas - https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/

Lees meer artikelen over
Gerelateerde artikelen