Bij colitis ulcerosa begint de ontsteking meestal in het laatste deel van de dikke darm, de endeldarm. Hoewel de ontsteking meestal begint in de endeldarm, kan ook de hele dikke darm ontstoken zijn. Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de dikke darm bevindt, raakt ontstoken waardoor er zweren ontstaan. Bij colitis ulcerosa zijn de ontstekingen altijd aaneengesloten. Dit in tegenstelling tot de ziekte van Crohn waarbij gezonde en ontstoken delen van de dikke darm elkaar afwisselen en de dunne darm ook ontstoken kan zijn.
De ontwikkeling van de ziekte is per persoon erg verschillend. De één heeft bijvoorbeeld om het jaar een periode waarin de klachten vaker en heviger opspelen (een zogenoemde opvlamming) terwijl de ander bijvoorbeeld jarenlang vrijwel geen klachten heeft.
De meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa zijn: diarree, bloed bij de ontlasting, meerdere keren op een dag kleine beetjes ontlasting, buikpijn, slijm bij de ontlasting en vlagen van verstopping. Een ongezonde leefstijl, roken en stress kunnen invloed hebben op de klachten.
Colitis ulcerosa valt, samen met de ziekte van Crohn, onder de Inflammatory Bowel Disease (afgekort IBD) ofwel inflammatoire darmziekte. Bij beide ziekten is er sprake van een chronische darmontsteking.
Meer over de ziekte van Crohn