Verdeel je energie over de week!

Als je je vaak vermoeid voelt, kan dit veel impact hebben op je leven. Veel mensen met colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn moeten hierdoor hun dagelijkse ritme aanpassen aan hoe ze zich voelen. Zo kunnen ze de dingen blijven doen die ze leuk vinden, zonder over hun grenzen te gaan. Kan jouw energie wel wat beter verdeeld worden over de week? De handige IBD-weekplanner helpt je hierbij!

Dagelijkse leven

Ondanks je ziekte gaat het dagelijkse leven gewoon door. Het huishouden moet gedaan worden en misschien heb je wel kinderen die zorg en aandacht nodig hebben. Zeker als je last hebt van vermoeidheid, kan het lastig zijn alle ballen hoog te houden. En dan heb je ook nog vrienden die je graag wilt zien, een sport of hobby waar je tijd voor vrij wilt maken en misschien heb je zelfs een parttime of fulltime baan. Maar… geen paniek! De weekplanner kan je helpen.
 

Hoe gebruik je de weekplanner?

Print iedere week de weekplanner uit, bijvoorbeeld op een vaste dag. Vul eerst per dag de afspraken in die je sowieso moet nakomen. Denk aan je werkdagen, een bezoek aan de tandarts of het brengen en ophalen van een kind naar de sportclub. Kijk dan welke dagdelen vol gepland zijn en of er nog dagdelen vrij zijn. Op de vrije dagen kun je misschien een theemomentje met een vriendin plannen of een wandelafspraak met je buurman. Maar dat hoeft niet. Het is namelijk ook belangrijk dat je voldoende rustmomenten voor jezelf inplant. Als je je goed voelt, kun je op die vrije momenten altijd nog iets plannen. Heb je een volle dag? Zorg dan dat je het de dag erna iets rustiger aan doet.

Voor wie is het bedoeld?

Per dag kun je aangeven hoe energiek je je voelt. Dit kan per dag verschillen en daarom kun je de batterij het beste in de ochtend inkleuren. Tenminste, als je energie hebt. Heb je totaal geen energie, dan blijft de batterij leeg. Als je de planner op een zichtbare plek ophangt, bijvoorbeeld op het prikbord in de bijkeuken of op de koelkast in de keuken, dan kan je omgeving meteen zien hoe jij je die dag voelt. Fijn, want zo kunnen zij er ook rekening mee houden. Probeer op de dagen dat het wat minder met je gaat alleen de echt noodzakelijke dingen te doen en neem verder rust. Voel je je vandaag goed? Dan kun je de batterij inkleuren. Hoe voller de batterij, hoe meer energie je hebt.

  • Geen energie: gun je lichaam en geest rust. Maak een prioriteitenlijstje: wat is er vandaag nou écht zo belangrijk dat dit daadwerkelijk op deze dag gedaan moet worden?
  • Weinig energie: pak hetzelfde prioriteitenlijstje erbij en bedenk welke activiteit je kunt doen zonder uitgeput te raken. Geniet van de kleine dingen die geen energie kosten, maar wel zorgen voor een glimlach op je gezicht.
  • Halfvol: blijf goed naar je lichaam luisteren en wees een beetje lief voor jezelf. Een wandeling van een half uur is ook een topprestatie!
  • Genoeg energie: je hebt wat energie, fijn! Zorg dat je niet te veel wilt doen, alleen omdat je je goed voelt. Plan ook vandaag rustmomenten voor jezelf in.
  • Vol energie: een topdag! Daag jezelf eens op een mooie manier uit. Ga een keer op een sportievere manier sporten, maar houd wel je hartslag in de gaten. Steek een extra handje uit in het huishouden en besteed wat extra energie aan je partner of kind; zij verdienen het net zo goed als jijzelf.

To-do-lijstje

Welke grote(re) dingen wil je deze week doen? Denk bijvoorbeeld aan de boodschappen, het poetsen van de badkamer, klussen of het bakken van een taart. Omdat het niet per se uitmaakt op welke dag je dit doet, kun je in de ochtend bepalen of er nog ruimte is om een van deze activiteiten in te plannen. Helemaal klaar? Dan kun je een vinkje in het hokje plaatsen. Lekker gevoel is dat, hè?

Waar krijg je energie van?

Heb je iets bijzonders op de planning staan waar je erg naar uit kijkt? Besteed hier dan extra aandacht aan door dit in te vullen in het vlak linksonder ‘Hier krijg ik deze week energie van’ Je kunt het vlak ook gebruiken om een goed voornemen of een doel voor jezelf op te schrijven. Neem bijvoorbeeld nog eens contact op met die ene vriend die je al een poosje niet gesproken hebt. Of spreek met jezelf af dat je deze week, op een goede dag, de tijd neemt voor een museumbezoek. Of noteer er als doel dat je bij elke maaltijd groenten gaat eten. Ook van gezonde voeding krijg je namelijk energie.

Gerelateerde artikelen